середу, 13 вересня 2017 р.

   
        Ковальчук В. Про фею Дорофею: маленькі оповідки для маленьких дітей/ Вікторія Ковальчук; мал. авт. – Л.: Апріорі, 2012. – 36с. іл

 
 В фонді нашої бібліотеки є чудово ілюстрована книжка « Про фею Дорофею». Дорофея – звичайна дівчинка, але коли вона бере до рук пензлик, вона перетворюється на чарівницю. Реальний світ навколо стає казковим на її малюнках. Так, наприклад, пахощі конвалій, які подарував одного разу тато мамі, Дорофея намалювала у вигляді цілого дерева - дерева конвалій, на гілках-стеблах якого розмістилися діти і тваринки з казковими букетами пахощів. Не забула вона і про бджілок, комашок, маленького равлика, яким дбайливо намалювала дзвіночок-будиночок, з балконами і численними вікнами. Ягідки – суниці, які Дорофея одного разу збирала у лісі з мамою, у неї перетворилися на веселих дівчаток у червоних суконочках. Груші, які схожі на електричні лампочки, сяють у неї жовтим-прежовтим світлом. Дорофея дуже любить природу, пташок та тварин. В її світі вони ніколи не голодують і завжди захищені від холодної зими. Ось така вона, справжня чарівниця – фея  Дорофея!
                                                                                                                                       
                  
                                                                                                                                   


А створила цю книжечку відома львівська художниця Вікторія Ковальчук, яка по сумісництву теж чарівниця. Її яскраві, дивовижно образні малюнки надзвичайно подобаються і дітям, і дорослим. Вони запрошують у казковий і водночас реальний світ, будять уяву і дарують світлу радість.  Малюнки художниці прикрашені орнаментами насиченими символами. Їх можна розглядати годинами і щоразу знаходити щось нове. Вони адресовані як малечі, так і дорослим.  Вікторія Ковальчук вважає, що в кожній людині живе дитина. І не потрібно розділяти дорослу людину від дитини, між ними немає ніякої прірви. Її «дитячі» малюнки відображають міфологічне бачення світу, яке зрозуміти можуть тільки дорослі, але сильнішою, ніж розуміння, є та любов,  яку  художниця  щиро дарує дітям. 
  Наприкінці своєї книжечки художниця звертається до батьків, щоб вони разом зі своєю малечею роздивлялися, читали її, ділилися враженнями, міркували над завданнями, зіставляли побачене і прочитане в ній із власним досвідом. Тому що дітям, на думку В. Ковальчук, ніколи не потрібно шкодувати тепла й ласки та заощаджувати любов на колись. 

   Зацікавлених цим виданням запрошуємо до Чернігівської обласної бібліотеки для юнацтва (вул. Шевченка, 63, поруч зі стадіоном ім. Юрія Гагаріна).



Немає коментарів:

Дописати коментар