понеділок, 11 вересня 2017 р.

    Генри О. Короли и капуста [Текст]: Рассказы /Вступ. статья А. Аникста - М. : Худож. лит., 1982. - 334с.

  

    Гортаючи сторінки роману американського письменника О. Генрі «Королі і капуста» наштовхнулася на оповідання «Де гроші?».  Питання, яке стало назвою цього твору, завжди цікавило людство. Вже декілька років цікавить воно і нас з вами.
    Ось початок цієї історії:
« Із запалом узявсь новий уряд Анчурії здійснювати свої права й виконувати обов’язки. Насамперед він послав до Кораліо свого представника з суворим наказом розшукати, якщо можливо, державні гроші, що їх викрав нещасливий Мірафлорес…».
   Не лякайтесь складних назв місцевості та прізвищ, тому що в своєму романі «Королі і капуста»  письменник сатирично малює життя маленької вигаданої держави Латинської Америки – «Анчурії», в якої господарює американська фруктова монополія. Основною  статтею доходу «бананової республіки»  (термін придумав саме О. Генрі) є експорт тропічних фруктів в США. Населення країни живе в неробстві і  злиднях, уряд поголовно корумпований або грає в революції, американська пароплавна компанія всім заправляє, а кілька підприємливих американських шукачів щастя потрапляють у вир найнесподіваніших подій.
  О. Генрі написав свій роман у 1904 році на основі восьми раніше опублікованих оповідань: « Де гроші?» (1901), «Rouge et Noir» (1901), « Лотос і пляшка» (1902), « Надзвичайний прапор» (1902), « Лотос і реп’яхи» ( 1903), « Грамофон і чесність» (1903), « Трилисник і пальма» (1903) і «Художники» (1903). Включивши ці оповідання до роману «Королі і капуста», автор ніби «анулював» їхній самостійний статус. Фактично «Королі і капуста» є збіркою оповідань. Головна лінія, яка їх об’єднує  - втеча президента Мірафлореса з іноземною співачкою, його самогубство в м. Кораліо (Анчурія) і зникнення вкрадених їм 100 тис. дол., а також пов'язані з цим загадки.


   Зацікавлених цим виданням запрошуємо до Чернігівської обласної бібліотеки для юнацтва (вул. Шевченка, 63, поруч зі стадіоном ім. Юрія Гагаріна).

Немає коментарів:

Дописати коментар