четвер, 16 листопада 2017 р.

   Мартен-Люган А. Щасливі люди читають книжки і п’ють каву [Текст]: роман/ Аньєс Мартен-Люган; переклад з фр. Леоніда Кононовича.- Львів: Видавництво Старого Лева, 2016.-160 с.

   Цілий рік  день у день Діана, головна героїня роману французької письменниці Аньєс Мартен-Люган «Щасливі люди читають книжки і п'ють каву», шкодувала про одне – що не загинула разом зі своїм коханим чоловіком та їх маленькою донечкою в тій страшній  аварії... Вже рік, як у їхньому помешканні в Парижі панувало безгоміння. Ні музики, ні сміху, ні нескінчених балачок. Вже рік як вона нічого не чіпала в кімнаті донечки – ні зіжмаканої в кім’ях ковдри, ні розкиданих іграшок, ані  нічної сорочечки на підлозі… Втративши сенс існування вона  перестала працювати, спілкуватися, виходити з дому.
   Тоді, Фелікс, її близький друг та компаньйон по бізнесу, задумав план  спасіння Діани: жінку необхідно було вирвати з помешкання, де все так нагадувало їй про коханих людей. Злива найхитріших вивертів Фелікса розбивалися об непохитність Діани. Кульмінацією його плану були проспекти туристичних агенцій. Хватка у Фелікса була міцною, і  щоб від нього здихатися, Діана прийняла рішення покинути Париж. Вона воліла знайти такий глухий закут, де її ніхто не буде переслідувати. І вона обрала Ірландію, тому що покійний чоловік хотів податися туди на вакації. Діана заплющивши очі тицьнула пальцем навмання на мапу Ірландії і випадково обрала для свого заслання маленьке містечко, назву якого заледве було видно на мапі -  Малрані. Тут вона винайняла котедж на березі моря на декілька місяців і знову повернулась до звичайного способу життя. Не вбиралася, їла будь-що і будь-коли. Більшу частину дня спала. Розмовляла з чоловіком та донькою, дивлячись на їх світлини. Жила так, як і  раніше в Парижі, тільки без Фелікса. Очікуване полегшення не наставало. Тягар з душі не спадав. Здавалось що це ніколи не минеться, край уже, всьому край…
   Але доля розпорядилася зовсім інакше. Саме тут, в цьому глухому куті, Діана зустріла своє нове кохання. Едвард ввійшов у її життя дуже бурхливо, відносини з ним з початку нагадували воєнні дії. Але саме він повернув її до життя. Він став таким важливим для неї, майже незамінним…і вона повірила…, а може лише заколисувала себе ілюзіями про те, що Едвард зможе заповнити ту пустку, яка панувала в її душі, і вона знову зможе кохати. Але Діана не була ще до цього готова: примари з минулого ще не залишили її. А Едвард безумовно заслуговував на неподільне кохання.  І головна героїня  повернулася до Парижу, щоб перебороти себе, стати сильною, не потребувати підтримки й допомоги. І тільки  тоді напевно вона знову зможе кохати. Кохати безумовно…

   «Щасливі люди читають книжки і п'ють каву»  - це перший роман сучасної французької письменниці, психолога Аньєс Мартен-Люган. Вона надіслала рукопис роману у чотири видавництва. Із жодним з них так і не вдалося підписати контракт. Авторка опублікувала роман на сайті Amazon власним коштом. Книга дуже швидко стала популярною серед користувачів. Через деякий час велике паризьке видавництво «MichelLafon» придбало права на видання роману. Книжка вийшла у світ у 2013 році і з того часу була перекладена багатьма європейськими мовами і стала бестселером. У 2014 році вийшла друга книжка письменниці — «Щастя в моїх руках». А в 2015 році вийшло продовження роману «Щасливі люди читають книжки і п'ють каву» під назвою «Закохані в книги не сплять поодинці».


    Зацікавлених цим виданням запрошуємо до Чернігівської обласної бібліотеки для юнацтва (вул. Шевченка, 63, поруч зі стадіоном ім. Юрія Гагаріна)

Немає коментарів:

Дописати коментар