Матіос М. Кулінарні фіглі [Текст] / Марія Матіос ; худож. Іванов. - Вид.
2-ге. - Львів : Піраміда, 2011. - 204, [2] с. : іл.
«
Не має значення і нічого не важить наш вік, якщо ми в якийсь день раптово
зачули в собі прискорене биття серця (це не тахікардія. Запевняю Вас). Чи Ви
прищаве дівчисько, чи поважна матрона – Ви з однаковим благоговінням чекаєте,
коли тектонічні порухи із надр душі збаламутять Ваш розум єдиною думкою – про
НЬОГО.»
Письменниця, звертаючись до своїх «посестер-жінок» у розділі під назвою «
Ніхто в житті не має двох щасть», пропонує детальнішу інструкцію по проведенню
неймовірнішої кулінарної екскурсії для ТОГО, хто «сьогодні
в обід чи увечері переступить поріг Вашої квартири». І радить весь запал
закоханої душі зосередити поки що тільки на обідньому столі.
Перш за все сервірувати стіл необхідно таким чином, « начебто маєте сьогодні нагодувати роту
голодних солдат першого року строкової служби. У Вашого дорогоцінного гостя має
потемніти в очах не від блиску Ваших очей, а від розкошів запахів, незвичності
й різноманітності страв, автентичність яких після апробації не підлягатиме
жодному сумніву. Ваш коханчик раз і назавжди затямить (і то не із сусідських
уст), що Ви не тільки не запозичуєте чужих кулінарних рецептів, але не берете в
короткотермінову оренду і чужих чоловіків.
І
цей самозаспокійливий цвях з його голови не виб'є ані найчорніший наклеп
якогось лютого заздрісника в далекому майбутньому, ні власна миттєва підозра
навіть після трьох десятків Вашого спільного життя.
Після
такого обіду чи вечері у нього виникне бажання на день Ангела подарувати Вам
харчевню,
таверну,
колибу,
салон,
ресторан Вашого імені
або хоча би генделик під назвою
Ексклюзив від коханої жінки.»
І головне Він повинен зрозуміти:
«…що так буде завжди, якщо Він буде з Вами. А може, буде навіть краще. Усе ж
бо, в Його руках.»
Всі страви повинні натякати чоловікові про потаємні думки і бажання
жінки. Для цього обіду–шоу письменниця пропонує страви з дуже несподіваними
назвами:
- холодні страви:
чоловічий знак оклику (консервовані
баклажани)
серце закоханого,
сліди невинності (сирний завиванець),
серце, як ружа (трояндове серце),
серце, як чайна ружа,
жовторотик,
м'ясні витребеньки (сповиванці),
відбивні звичайні,
- гарячі страви:
начинка солодка (святкова),
нАчинка швидкісна,
таємниця капустяної спокуси,
любовний гачок,
- солодкій стіл:
дамські пальчики (торт),
слід ангела (тістечка),
ружа жіночого серця ( тістечка),
курінь (торт),
сади Семіраміди (торт),
кучерявий амур ( торт),
мурашник (торт),
желе із кизилу,
кабачкове варення,
домашня фанта.
Ось
рецепт гарячої страви під назвою нАчинка ( дуже оригінальна страва) і поради
письменниці :
«Навіть,
коли б Ви були ситі, як попова жінка, а кров у Ваших жилах була голодна, як
церковна миша, все одно, люба моя, Ви зобов'язані почастувати гостя бодай одною
гарячою стравою.
Гаряча
страва, на мій погляд, – це демонстрація повноти Вашої спільної радості і
взаєморозуміння. Останній штрих до того, що Ваша душа «нафарширована» гарячістю
по вінця. Ось і доведіть Йому, що це саме так.
Такий
штрих додасть нАчинка.
Святкова
начинка у мене більш складна, щоденна – простіша, я би сказала, швидкісна.
Як
завжди, я пропоную обидва варіанти. Вибирати Вам. Звісно, в залежності від
важливості Вашого гостя.
Отже,
начинка солодка (святкова).
Кожна
жінка, яка вважає себе господинею і прагне сердечного приятеля, може не мати
черствого серця, але черству білу хлібину на кухні мати зобов'язана.
Отже,
витягуйте черству (але ж не поцвілу від давності!) хлібину і замочуйте у двох
літрах теплого молока, додавайте одну склянку манки. І залишайте на півдня.
Окремо збийте шестеро яєдь із півкілограмом цукру, пачкою маргарину, однією
склянкою олії і все це додайте у розмоклий у молоці хліб. Добре перемішайте,
додайте цедру лимона, трохи кориці і згасіть одну столову ложку соди.
Як
на мене, воно вже таке смачне, що можна їсти сирим. Самому можна, але не
експериментувати ж Вам з першого разу на Його шлункові. Для цього у Вас
попереду – ціле життя.
Отож
добре змастіть холодну жаровню смальцем – і швиденько ховайте у розігріту
духовку гусятницю із начинкою. Випікайте до рум'янцю. Але без фанатизму. Тобто
не при 200 за Цельсієм.
Цю
ж страву при бажанні Ви можете зробити швидше – і не гірше. Отож, до справи.
НАчинка
швидкісна: четверо яєць збийте з півлітровою банкою цукру, додайте трохи солі,
півлітри молока або кисляку, півлітрову банку білої муки (або манки). Трохи
кориці, гашеної соди, пачку маргарину. І так само в духовку хвилин на 40.
Повірте
на слово: Ваш гість пальчики облизуватиме. На жаль, не Ваші. Свої. Від смакоти
і задоволення.
Якщо
ж Ваш обранець, борони, Господи, за формами своєї фігури наближається до фігури
молодого Деміса Русоса, не додавайте в начинку цукру.
Але
майте на увазі, що несолодка начинка потребує гарніру. Якщо стушкувати курку чи
бодай стегенця і викласти їх у тарілку зверху на начинку – то я вже не знаю, чи
залишиться на цей вечір Вашим стегенцям бодай маленький шанс бути пізнаними
ретельніше, ніж стегенця курячі. Направду.
Не
вірите – спробуйте.»
Звичайно, пані Марія запропонувала у своєї книзі дуже великий вибір як
для одного вечора на двох, тому радить жінкам вибирати з усього цього
асортименту найбільш смачне і
багатозначне.
Зацікавлених
цим виданням запрошуємо до Чернігівської обласної бібліотеки для юнацтва (вул.
Шевченка, 63, поруч зі стадіоном ім. Юрія Гагаріна)
Немає коментарів:
Дописати коментар