четвер, 23 листопада 2017 р.

  Хоменко В. Обереги власноруч: прикраса й захист вашого дому. Грошові мішечки, домовики, вінички, композиції [Текст] / Віра Хоменко, Галина Нікітюк. - Х. ; Білгород : Книжковий  Клуб " Клуб Сімейного дозвілля", 2010. - 94 с. : іл. ( рос. мовою)



   
Новорічні та різдвяні  свята наближуються. У нас ще є час створити  святкові прикраси та подарунки для близьких та рідних власними руками.





  Наприклад, ось таку ялинку - символ зимових свят.




 Напевно ви бачили подібні сувеніри в магазинах, але коштують вони досить дорого. З цією книгою за допомогою докладних пояснень з поетапним фотокурсом ви створити таку красуню граючись.



  Оберіг походить від слова берегти, оберігати, захищати, зберігати. Не одне тисячоліття існує перевірена часом традиція захищати і прикрашати свій будинок за допомогою оберегів. Оберіг повинен вберегти свого власника від різних негативних впливів оточуючого світу, таких як нещасні випадки, хвороби, депресії.  Якщо у вас і ваших близьких немає таких предметів, то ви їх можете зробити самостійно. Відомо, що найкращий оберіг той, що зроблений своїми руками.

   Сімейний древній оберіг - віник. Наші предки вірили, що цей господарський предмет здатний творити чудеса, не тільки очищаючи дім від сміття, але і від впливу негативної енергії.


   Основні символи, які можна використати як елементи оберегу:

Чоловік і жінка — символ духовної єдності.
Діти — символ продовження роду.
Корова — символ благополуччя.
Свиня — символ багатства.
Кішка — охоронниця дому.
Кінь — символ працьовитості.
Лелека, підкова, півень — символ щастя.
Дзвіночок, глечик — здійснення бажань.
Хата — охоронниця цінностей.
Млин — символ руху, життя.
Соняшник — символ Сонця.
Перець — чоловіча сила.
Часник, овес — проганяє нечисту силу.
Кукурудза — грошовий достаток.
Квасоля у гнізді — гроші у сім'ї.
Мак — спокій у сім'ї.
Мішок — символ достатку.
Безсмертник — молодість, довге життя.
Лікарські трави — символ міцного здоров'я.
Сорго — не пускає зло у дім.
Самшит, шипшина — краса і молодість.
Переплетення лози, рогози, рядно, коса — вірність взаємовідносин.
Бобові, злаки — символ ситності й достатку.
Щітка — чистота дому, чистота духу.
Підкова — символ добробуту і любові

  Щасливий мішечок -  поширений талісман, який допомагає залучати гроші і удачу.


   Для виготовлення мішечка  необхідно взяти невеликий клаптик червоної, зеленої або золотої тканини. Всередину  покласти всі предмети, які є символом щастя (монети, кольорові намистини, різні крупи і насіння рослин). Після цього мішечок необхідно міцно зав'язати стрічкою або ниткою. Іноді в такий мішечок кладуть магніт, він допомагає залучати до себе гроші.

   Всім відомий талісман удачі - підкова. 

   Дійсно, далеко не кожному вдавалося і раніше знайти підкову, не кажучи вже про наш час. Знахідка підкови була рідкісною і тому вважалася великою удачею. Щасливець вішав знайдену підкову над вхідними дверима, щоб удача і надалі не покидала його. Якщо ріжки підкови внизу - будинок будуть обходити сварки, хвороби, наговори. В сучасному світі автомобілів підкову на дорозі ми навряд чи знайдемо. Так що візьмемо щастя в свої руки.
    Дзвоник також є оберегом. Він здатний відвести і навіть знищити зло. Він символізує хід часу, а його звук - молитву, весілля і перемогу.


   Світло було важливою складовою зимових язичницьких свят, вогонь символізував затишок і спокій домашнього вогнища, чистоту і невинність душі і тіла. Традиція  святкування Коловороту, Зимового Сонцестояння, повороту Колеса Року від темряви до світла сьогодні майже втрачена. А в давні часи таке свято  мало назву  Йоль (колесо, поворот). Потім стародавній Йоль злився з християнським Різдвом та став синонімом його назви.
  Символ Йоля -  йольське поліно. Його прикрашали  червоними  та зеленими стрічками,  або  червоними квітами і вічнозеленими гілками. Яскраво-червоний колір символізує жіночий життєвий початок, а зелений - символ торжества життя.
Нехай зроблене вашими руками йольське поліно, як данина традиціям наших предків, стане символом вашої згуртованої сім'ї та духовної єдності.







  Зацікавлених цим виданням запрошуємо до Чернігівської обласної бібліотеки для юнацтва (вул. Шевченка, 63, поруч зі стадіоном ім. Юрія Гагаріна).






Немає коментарів:

Дописати коментар