четвер, 19 жовтня 2017 р.

     Матіос М. Кулінарні фіглі [Текст] / Марія Матіос ; худож. Іванов. - Вид. 2-ге. - Львів : Піраміда, 2011. - 204, [2] с. : іл.


 
« Не має значення і нічого не важить наш вік, якщо ми в якийсь день раптово зачули в собі прискорене биття серця (це не тахікардія. Запевняю Вас). Чи Ви прищаве дівчисько, чи поважна матрона – Ви з однаковим благоговінням чекаєте, коли тектонічні порухи із надр душі збаламутять Ваш розум єдиною думкою – про НЬОГО.»

     Письменниця, звертаючись до своїх  «посестер-жінок» у розділі під назвою « Ніхто в житті не має двох щасть», пропонує детальнішу інструкцію по проведенню неймовірнішої кулінарної екскурсії для ТОГО, хто  «сьогодні в обід чи увечері переступить поріг Вашої квартири». І радить весь запал закоханої душі зосередити поки що тільки на обідньому столі.
   Перш за все сервірувати стіл необхідно таким чином, « начебто маєте сьогодні нагодувати роту голодних солдат першого року строкової служби. У Вашого дорогоцінного гостя має потемніти в очах не від блиску Ваших очей, а від розкошів запахів, незвичності й різноманітності страв, автентичність яких після апробації не підлягатиме жодному сумніву. Ваш коханчик раз і назавжди затямить (і то не із сусідських уст), що Ви не тільки не запозичуєте чужих кулінарних рецептів, але не берете в короткотермінову оренду і чужих чоловіків.
І цей самозаспокійливий цвях з його голови не виб'є ані найчорніший наклеп якогось лютого заздрісника в далекому майбутньому, ні власна миттєва підозра навіть після трьох десятків Вашого спільного життя.
Після такого обіду чи вечері у нього виникне бажання на день Ангела подарувати Вам
      харчевню,
      таверну,
      колибу,
      салон,
     ресторан Вашого імені
     або хоча би генделик під назвою
    Ексклюзив від коханої жінки
   І головне Він повинен зрозуміти: «…що так буде завжди, якщо Він буде з Вами. А може, буде навіть краще. Усе ж бо, в Його руках.»
   Всі страви повинні натякати чоловікові про потаємні думки і бажання жінки. Для цього обіду–шоу письменниця пропонує страви з дуже несподіваними назвами:
 - холодні страви:
чоловічий знак оклику (консервовані баклажани)
серце закоханого,
сліди невинності (сирний завиванець),
серце, як ружа (трояндове серце),
серце, як чайна ружа,
жовторотик,
м'ясні витребеньки (сповиванці),
відбивні звичайні,
 - гарячі страви:
начинка солодка (святкова),
нАчинка швидкісна,
таємниця капустяної спокуси,
любовний гачок,
 - солодкій стіл:
дамські пальчики (торт),
слід ангела (тістечка),
ружа жіночого серця ( тістечка),
курінь (торт),
сади Семіраміди (торт),
кучерявий амур ( торт),
мурашник (торт),
желе із кизилу,
кабачкове варення,
домашня фанта.

  Ось рецепт гарячої страви під назвою нАчинка ( дуже оригінальна страва) і поради письменниці :
«Навіть, коли б Ви були ситі, як попова жінка, а кров у Ваших жилах була голодна, як церковна миша, все одно, люба моя, Ви зобов'язані почастувати гостя бодай одною гарячою стравою.
Гаряча страва, на мій погляд, – це демонстрація повноти Вашої спільної радості і взаєморозуміння. Останній штрих до того, що Ваша душа «нафарширована» гарячістю по вінця. Ось і доведіть Йому, що це саме так.
Такий штрих додасть нАчинка.
Святкова начинка у мене більш складна, щоденна – простіша, я би сказала, швидкісна.
Як завжди, я пропоную обидва варіанти. Вибирати Вам. Звісно, в залежності від важливості Вашого гостя.
Отже, начинка солодка (святкова).
Кожна жінка, яка вважає себе господинею і прагне сердечного приятеля, може не мати черствого серця, але черству білу хлібину на кухні мати зобов'язана.

Отже, витягуйте черству (але ж не поцвілу від давності!) хлібину і замочуйте у двох літрах теплого молока, додавайте одну склянку манки. І залишайте на півдня. Окремо збийте шестеро яєдь із півкілограмом цукру, пачкою маргарину, однією склянкою олії і все це додайте у розмоклий у молоці хліб. Добре перемішайте, додайте цедру лимона, трохи кориці і згасіть одну столову ложку соди.
Як на мене, воно вже таке смачне, що можна їсти сирим. Самому можна, але не експериментувати ж Вам з першого разу на Його шлункові. Для цього у Вас попереду – ціле життя.
Отож добре змастіть холодну жаровню смальцем – і швиденько ховайте у розігріту духовку гусятницю із начинкою. Випікайте до рум'янцю. Але без фанатизму. Тобто не при 200 за Цельсієм.
Цю ж страву при бажанні Ви можете зробити швидше – і не гірше. Отож, до справи.
НАчинка швидкісна: четверо яєць збийте з півлітровою банкою цукру, додайте трохи солі, півлітри молока або кисляку, півлітрову банку білої муки (або манки). Трохи кориці, гашеної соди, пачку маргарину. І так само в духовку хвилин на 40.
Повірте на слово: Ваш гість пальчики облизуватиме. На жаль, не Ваші. Свої. Від смакоти і задоволення.
Якщо ж Ваш обранець, борони, Господи, за формами своєї фігури наближається до фігури молодого Деміса Русоса, не додавайте в начинку цукру.
Але майте на увазі, що несолодка начинка потребує гарніру. Якщо стушкувати курку чи бодай стегенця і викласти їх у тарілку зверху на начинку – то я вже не знаю, чи залишиться на цей вечір Вашим стегенцям бодай маленький шанс бути пізнаними ретельніше, ніж стегенця курячі. Направду.
Не вірите – спробуйте.»

   Звичайно, пані Марія запропонувала у своєї книзі дуже великий вибір як для одного вечора на двох, тому радить жінкам вибирати з усього цього асортименту  найбільш смачне і багатозначне.

   Зацікавлених цим виданням запрошуємо до Чернігівської обласної бібліотеки для юнацтва (вул. Шевченка, 63, поруч зі стадіоном ім. Юрія Гагаріна)




Немає коментарів:

Дописати коментар